[...] swoją chałwę, domową? Poniżej porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika <0,25 g soli Plusy: [...]
[...] każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym przemianom w ustroju). [...]
[...] skórę i lepszy sen. Zdarza się jednak, że pojawiają się i negatywne skutki, szczególnie jeśli się podejdzie do diety nierozsądnie. Mogą się pojawić niedobory składników odżywczych, ale także napady głodu, intensywnego pragnienia, zmęczenia lub różne problemy trawienne. Wiele z nich ustąpi, jeśli zastosujesz zbilansowaną dietę, z odpowiednią [...]
[...] HDL i podwyższonego stężenia glukozy w osoczu na czczo. Jednakże spożycie żywności przetworzonej nie było związane z podwyższonym poziomem trójglicerydów, obwodem talii czy ciśnieniem krwi. Inni naukowcy zbadali, czy spożycie ultraprzetworzonej żywności w wieku 3-4 lat było związane ze zmianami stężenia lipidów we krwi od wieku [...]
[...] egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do deserów czy jako sok, który możemy wypić gdziekolwiek, uzupełniając naszą dietę w świetne składniki. Goji Jagody rosnące na terenie Chin, Mongolii i Tybetu, wykorzystywane w [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] będący jednym z najdroższych przypraw na świecie, jest często celem różnych form fałszerstw. Do najbardziej powszechnych należy użycie substytutów takich jak włókna maku, czy pochodzące z innych roślin. Dodatkowo, w celu manipulowania kolorem, różne barwniki są używane, zarówno te zatwierdzone do spożycia, jak i te, które są niebezpieczne dla [...]
[...] Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. Przyczyna nr 6: Wysokie stężenie insuliny Bezpośrednia konsekwencja punktu nr 1 na tej liście. Niezdrowe pokarmy powodują, że stężenie insuliny jest stale podniesione, co hamuje [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] Olympia uwzględniając wszystkie kategorie wagowe i 2-krotny w klasyfikacji ogólnej, w tym jeden tytuł kontrowersyjny w 1981 r.) uważa, że bieganie jest dobre tylko dla biegaczy, a nie nadaje się np. dla osób trenujących sporty walki (np. pod rywalizację w MMA oraz brazylijskim jiu-jitsu). Cardio z rana usprawiedliwia jedzenie w McDonald’s, KFC [...]
[...] oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem popularnego [...]
[...] ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
W dobie dynamicznego rozwoju technologii sztuczna inteligencja (AI) odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego życia. Jednym z obszarów, w którym AI może pomóc, jest stworzenie planu treningowego i dietetycznego oraz monitorowanie postępów. W jaki sposób wykorzystanie sztucznej inteligencji może zrewolucjonizować branżę fitness? Czego dowiesz [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] („napisz do trenera X, ja na jego planie schudłam tyle kilogramów!”). Jest to rodzaj sportowego CV. I tu właśnie pojawia się największy problem. Co ukrywają trenerzy i o czym nie chcą mówić? Wszechobecny doping To nie wszystko. Równie często zdarza się, że genetyczny fundament danej osoby został wsparty latami nadużywania sterydów [...]
[...] korzyść ze stosowania tego przysmaku można uzyskać w schorzeniach związanych z bólem gardła i kaszlem. Duże znaczenie mają tutaj właściwości miodu związane z lepkością, pH i czynnikami hamującymi mikroorganizmy o potencjale patogennym. Według wielu obserwacji włączenie omawianego produktu do diety podczas przeziębień może wiązać się z obniżeniem [...]
[...] największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność fizyczną. Co [...]
[...] glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że miód jest naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera m.in. lizozym, apidycynę czy oksydaze glukozy, która powoduje powstanie nadtlenku wodoru (wody utlenionej), dzięki [...]
[...] Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. Dlaczego? Np. Jenkins i wsp. wykazali, iż grupa mająca wstępne stadium cukrzycy miała prawie taką samą ilość tłuszczu, [...]